17 Ocak 2009

Yerli Türbin? Haydi hayirlisi

Türkiye'nin ilk megavat düzeyinde, uluslararası sertifikasyona ve Türk markasına sahip rüzgar türbinleri Model Enerji tarafından Ankara'da kurulacak fabrikada üretilecek. Model Enerji Genel Müdür Yardımcısı Güç içelli, konu ile ilgili yaptığı açıklamada ilk olarak amaçlarının yöresel rüzgarlara ve kurulum yerine göre özel olarak tasarlanmış rüzgar türbinlerinin üretimini Türkiye'de gerçekleştirerek, sektörde öncü olmanın yanı sıra bu alanda dünyanın tanınmış markaları arasında yer almak olduğunu belirtti. İçelli, ürettikleri makinelerin kilovat değil megavat boyutunda güç üretmesinin, Türkiye'de rüzgar sektöründe faaliyet gösteren üreticilerden en büyük farklarının olduğunu vurguladı.
Türkiye'de sadece türbinin kanat, kule ya da dişlilerini üreten üreticiler bulunduğunu ancak bunun tamamını kendi markasıyla, sertifikasyon sahibi üreticilerden aldığı ekipmanlarla yapan bir üretici bulunmadığına dikkati çeken İçelli, bu anlamda ilk olduklarını belirtti. Ürettikleri türbinlerin Alman Germanischer Lloyd uluslararası sertifikasyona sahip olacağını, üretimde yerli tedarikçi kullanacaklarını ve ilk üç yıl içinde yüzde 70,5 yıl içinde de yüzde 100 yerli üretim yapılacağını bildiren İçelli, bu çalışmalann Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma noktasında da katkı sağlayacağını açıkladı.
Büyüklük 30 milyon euro
Yıllık 100 tane türbin üretecek şekilde hesaplama yaptıklarını ve kapasiteyi yükselttikleri zaman yatırım miktarında değişiklik olacağını belirten içelli, söz konusu yatırımın büyüklüğünün 30 milyon euro olduğunu bildirdi, ilk olarak fabrikanın kurulmasıyla 2 adet referans türbin üretme ve bunların sertifikasyonun alınmasını hedeflediklerini açıklayan içelli, "2009 yılının Ekim ayına doğru bütün prosedürü tamamlayıp, ilk yerli türbinleri dönerken görmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Yurtdışından daha ucuz olacak
Türkiye'de üretilen türbinlerin yurtdışından daha ucuz olacağını ve piyasada bir türbinin maliyetinin megavat başına 1-1 milyon 200 bin euro arasında değiştiğine dikkati çeken içelli, şöyle devam etti: "Üretiçiler dünyanın çeşitli yerlerinde rüzgar türbini parçalarını ürettirdiklerinde bunları kendi fabrikalarına naklettiriyorlar. Sahaya ve müşteriye nakil masrafları var, bu tip maliyetlerini yükleniyorlar. Üretim maliyetleri ve işçilik maliyetleri de yurtdışında Türkiye ile kıyaslandığında daha yüksek. Bunlara bir de sahaya götürülüp dikilmesi, servis ve bakım masrafları eklendiğinde ciddi fiyatlarla karşılaşılıyor. Yabancı bir firmanın burada bir rüzgar çiftliği kurması için buraya 30-40 kişilik ekip geliyor. Bunun kurulması bir gün değil aylar sürüyor bunların hepsini alt alta topladığınız zaman çok ciddi bir maliyet çıkıyor."
Döviz tasarrufu sağlanacak
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özde-bir, rüzgar yatırımlarında Türk türbinlerin kullanılacak olmasının hem sanayi hem de dışa bağımlılığı azaltmak açısından katkısının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Yatırımcı firmanın üretim için Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi bölgesinde 38 bin metre karelik bir alanda kurulu fabrika arsası satın aldığını belirten Özdebir, daha önce rüzgar türbinlerinin direği ve pervanesi Türkiye'de üretildiğinin şimdi ise tamamının üretilecek olmasının ciddi bir döviz tasarrufu da sağlayacağını vurguladı.

Hiç yorum yok: