16 Ocak 2009

Yeni bir fiyasko mu? Yoksa enerji de yeni bir çığır mı?

Denizli merkezli Funika Holding'in kuruluşlarından olan FunikaTec A.Ş. icat ettiklerini duyurdukları yeni bir madde sayesinde büyük enerji tasarrufu sağlanabileceğini açıkladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, Hibrit Isı Maddesi (HIM) adını verdikleri madde için: ''Buluşumuzun Türkiye'ye Nobel Fizik Ödülünü getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.
"100 liralık masrafı 7 liraya düşürüyor"
Geliştirdikleri maddenin kullanımının yaygınlaşması ile Türkiye ekonomisine yılda 20 milyar, dünyada ise 2 trilyon dolar katkı sağlanacağını ifade eden Sözkesen: "Bir iş adamı olarak aylık enerji masrafınız 100 lira ise bu teknolojiyle bu 7 liraya düşmektedir. Bu projemizle ilgili şu anda 15 firmayla görüşüyoruz. Bunlar yılbaşından itibaren buluşumuzu kullanabilecekler" şeklinde konuştu. Sözkesen, ürünün sağlayacağı tasarrufun dünyadaki enerji darboğazına çare olacağını da savundu.
Hem enerji verimliliği sağlayan hem de çevre korumasında katkı sağladığı belirtilen HIM'in kullanım alanının geniş olduğunu ifade eden Sözkesen, ürünün ısı olan her mecrada kullanılabileceğini, oto-motiv ve tekstil sektörü gibi alanlarda da yarar sağlayacağını söyledi.
Funika Ar-Ge biriminden 6 icat
Denizli'deki fabrikalarında oluşturdukları Ar-Ge birimleri için cirolarının yüzde 3'ü karşılığına gelen 1.5 milyon doları ayırdıklarını belirten Nuri Sözkesen, bölümün Hibrit Isı Maddesi'nden başka 5 buluş daha gerçekleştirdiğini ifade etti.
Buluşlarla ilgili bilgi de veren Sözkesen, çöllerin yeşertilmesi, çöl alanlarında tarım ürünlerinin yetiş-tirilmesi için lazer destekli bir sistem oluşturduklarını, GAMA ışını radyasyonunu durduran hibrit poli-mer bileşik icat ederek zararlı radyasyon ışınlarına karşı yeni nesil bir koruyucu ürettiklerini, HYD-X Ray radyasyonunu durdurucu bir madde bulduklarını, elektromanyetik dalgayı durduran kumaş yaptıklarını ve robot internet takip sistemini oluşturduklarını da söyledi.
Tüm bu buluşların patentleri için ulusal düzeyde başvuruda bulunduklarını ifade eden Sözkesen, icat
ve buluşların zor, zahmetli ve masraflı olduğunu, ancak bunları ticarileştirmenin çok daha zor olduğunu söyledi.
Yüzde 90 elektrik tasarrufu sağlıyor
FunikaTec A.Ş. Bilim Kurulu Başkanı ve Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili de olan Prof. Dr. Muhammed Eltez de Hibrit Isı Mad-desiyle ilgili teknik bilgi verdi.
Eltez, "Enerji, ekonomi ve ekoloji, yani '3E' dediğimiz, dünyanın temel değerleridir. Buluşumuz olan Hibrit Isı Maddesi kullanıldığı takdirde enerji tasarrufu sağlayacak, hem ekonomiye katkı yapacak hem de ekolojik olarak çevreye zarar vermeyecektir" diye konuştu.
Geliştirdikleri maddenin kompozit bir madde ol-duğunu söyleyen Eltez, içindeki enerji paketçikle-rinde moleküler titreşimin ısı enerjisi üreterek enerji tasarrufu sağlayan maddenin yüzde 90 oranına ka¬dar elektrik tasarrufu sağlayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Eltez, "Bu buluşun temeli tamamen fiziksel olup, 'moleküler rezonans' tabiri ile açıklanabilmektedir. Ortaya çıkan fazla ısı 'termodinamik COP performans katsayısı’ ile ifade edilmektedir" şeklinde sözlerini tamamladı.
Yapılan açıklamada HIM'in kullanım alanlarının sonsuz denebilecek kadar çok ve çeşitli olduğu bildirildi. HIM'de radyoaktif maddelerin olmadığı ve ay¬nı maddenin tekrar tekrar kullanılabileceği, yüzde 100 geri dönüşümlü olduğu açıklandı.
ALINTI GLOBAL ENERJİ OCAK SAYISI

Hiç yorum yok: